Tuesday, November 11, 2008

Time Is Money..

"Come on Kwami, time is money"
Saya masih ingat lagi perkataan yang diucapkan oleh Donald Trump sewaktu final Apprentice I. Kata-kata tersebut diucapkan oleh Donald Trump sewaktu Kwami ditugaskan untuk menjayakan program di sebuah kasino milik Trump. Saya percaya, bagi sesiapa yang menggikuti program ini..mereka akan mengingati perkataan yang diucapkan oleh Donald Trump tadi.

Kita selalu diingatkan tentang masa. tetapi biasanya ucapan atau nasihat tersebut seolah-olah hanya layak untuk masuk ke telinga kanan dan kemudian keluar melalui telinga kiri. Kita langsung tidak mengindahkannya. Cikgu Roslan (guru matematik saya sewaktu di Ma'ahad SAS. Beliau juga seorang enginner) pernah menceritakan kepada kami peristiwa di Jepun apabila seorang student Malaysia lewat dua minit masuk ke dewan kuliah.

Pelajar itu meminta maaf kepada pensyarah tersebut.."Sorry sir..I'm late...saya lewat dua minit"

"It's okey...never mine. Tetapi di Malaysia mungkin kamu lewat dua minit tetapi di sini kamu sebenarnya kamu lewat dua bulan" balas pensyarah tersebut. Satu ucapan yang amat memalukan.

Perkataan 'janji Melayu' tidak lagi menjadi perkataan asing bagi kita. Kita menganggapnya perkataan biasa...sehingga kita lupa bahawa perkataan tersebut sebenarnya merupakan satu bentuk kehinaan bagi kaum Melayu. Lebih malang lagi apabila kaum Melayu dikaitkan dengan Islam...Melayu Islam. Secara tidak langsung perkataan 'janji Melayu' bukan sahaja menjadi suatu bentuk kehinaan kepada kaum Melayu tetapi juga kepada Islam...

"...Islam iti tinggi tiada yang tinggi selain daripadanya" Tetapi sayang, tanpa kita sedari janji yang tidak kita tepati menjadi satu fitnah bagi agama kita sendiri. Selalu kita menganggap mudah tentang banyak perkara tanpa kita sedari bahawa perkara yang kita anggap mudah itu adalah perkara yang besar yang tidak boleh kita remehkannya...

2 comments:

Anem Arnamee said...

Salam ziarah.

masa adalah kehidupan.semoga semua akan berubah lebih baik kelak..
insyaallah=)

Radieah Mohd Nor said...

Masa adalah sejarah...sejarah tidak mungkin berulang..yang berulang adalah kesilapan manusia.

Namun begitu, sejarah tersebut akan diulang tayang di akhirat kelak...setiap saat dan ketika.

Jadi ukirlah sejarah itu dengan seni yang cantik..agar menjadi sejarah yang mampu mendapat award dari Rabb yang juga merupakan Juri Hakim dalam menentukan sebuah kejayaan atau kegagalan sejarah yang kita ukir itu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...