Wednesday, January 14, 2009

Antara Hak Dan Tanggungjawab


Pilihan Raya Kampus (PRK) USM telah bermula. Saat ini bukan istilah ‘bahangnya mula terasa’ digunakan sebaliknya istilah ‘maraknya membakar’ lebih bertepatan dengan situasi yang dialami kini. Walaupun master student’s tidak dibolehkan menggundi, saya turun untuk merasai bahang marakkan api PRK pada kali ini. Maraknya mungkin sama dan mungkin juga tidak. Saya cuba membezakannya dengan sidang-sidang akademik yang telah lepas. Entahlah…saya tidak pasti.

Tetapi yang pasti mahasiswa semakin lama semakin hilang jiwa kepimpinannya. Ucapan-ucapan yang diberikan kebanyakannya tidak mampu menunjukkan kemampuan generasi intelektual ini menggantikan generasi pimpinan sekarang. Malang sama sekali. Majoriti calon mengetengahkan isu perpaduan dan APEX University.

Bagi saya isu perpaduan bukanlah isu yang baik untuk diketengahkan walaupun isu itu isu yang penting. USM isu perpaduan tidak langsung menjadi masalah di sini. Tetapi bangsa Melayu semakin ketinggalan bukan kerana perpaduan sebaliknya kerana sikap mereka. Jika bangsa Melayu dapat membuktikan kehebatan mereka dari semua sudut terutama keintelektualan dan kepimpinan, saya percaya bangsa Melayu akan lebih dihormati dan dipandang tinggi. Identiti bangsa Melayu semakin hilang buktinya mata pelajaran Sains dan Matematik diajar di dalam Bahasa Inggeris alasannya supaya generasi muda terutamanya bangsa Melayu lebih fasih berbahasa Inggeris. Aaah…sungguh ramai yang tidak menyedarinya.

Isu APEX University pula, isu yang langsung tidak patut disentuh oleh student undergrad kerana APEX University bukan untuk undergrad sebaliknya untuk postgrad. Mereka selaku student undergrad hanya boleh berbangga berada di USM selaku APEX University… hanya merasai tempias APEX. Proposal APEX University bukan ditulis untuk memajukan bidang penyelidikan dengan kajian-kajian yang dilakukan oleh student undergrad sebaliknya individu yang sangat banyak menyumbang kepada kejayaan USM menjadi peneraju APEX University ialah student postgrad dan para pensyarah.

Jangan salah sangka terhadap penyataan saya tadi. Saya menulis berdasarkan fakta. Tanpa student undergrad mustahil akan muncul student postgrad. Tanpa melalui zaman undergrad mustahil sama sekali student postgrad boleh berfikiran matang dan belajar dari kesilapan sewaktu postgrad dahulu. Saya tidak mahu anda menjadi seperti saya. Saya sering belajar dari kesilapan dan pengalaman saya. Tetapi saya mahu anda semua belajar menjadi lebih matang daripada sedikit pengalaman diri saya yang jahil ini.
Kepada student undergrad anda perlu lebih matang dalam setiap tindakan, pertuturan mahupun fikiran anda. Kerana dengan kematangan, fikiran anda, pertuturan anda, tingkah laku anda akan melahirkan perkara yang anda sendiri tidak menyangkakan ia daripada anda.

Akal fikiran manusia tidak akan boleh diukur berlandaskan sijil, postgrad, undergrad atau pangkat yang dia miliki. Tetapi kematangan dalam tindakan, pertuturan dan fikiran menentukan kematangan anda dalam menilai sesuatau perkara. Student postgrad juga tidak akan bermakna walaupun anda ada master atau PhD sekirannya anda tidak mampu berbakti untuk Islam yang sedang kita julang tinggi. Insya Allah.

Kembali kepada perbincangan kita sebentar tadi. Seharusnya isu yang disentuh ialah bagaimana student undergrad boleh turut memberi sumbangan besar dalam memajukan bidang pendidikan dan penyelidikan supaya tidak dipandang sebelah mata oleh pihak pentadbiran universiti. Ada apa pada kebanggaan jika kita bukan penyumbang perkara yang harus dibanggakan? Ayuh bangunlah...anda juga setaraf dengan student postgrad. Mampu memberi sumbangan yang hebat, bahkan lebih hebat daripada student postgrad jika anda mampu memikirkan perubahan-perubahan yang harus dilaksanakan.

Bagi saya isu yang utama ialah isu menggembalikan ke’gah’an mahasiswa. Bagaimana mahasiswa dapat memberi sumbangan dalam pentadbiran universiti dan dalam masa yang sama mencorak perubahan-perubahan masyarakat. Kita berada di universiti dengan duit subsidi yang diberi oleh kerajaan. Tetapi duit subsidi tersebut sebenarnya datang daripada masyarakat. Mereka membayar cukai-cukai tetapi sayang mahasiswa tidak dapat mengeluarkan masyarakat daripada belengu kesusahan… belengu kemiskinan … belengu penindasan.

Sebaliknya mahasisiwa kini, apabila tamat pengajian, mereka menjadi barah kepada masyarakat. Masyarakat atau kerajaan terpaksa menyediakan tempat untuk mereka bekerja. Sedangkan sepatutnya mahasiswa yang perlu menyediakan masyarakat peluang-peluang pekerjaan. Mahasiswa agen perubah. Mahasiswa nukleus masyarakat.

Tetapi title ‘maha’ yang berada di pangkal nama mereka, semakin hilang taringnya… semakin pudar atau mungkin telah pun hilang. Mahasiswa perlu kembalilah kepada masyarakat. Mereka akan tahu bahawa masyarakat amat perlukan mereka. Mahasiswa tidak harus memperjuangkan kebajikan mahasiswa sahaja kerana itu adalah tanggungjawab pihak pentadbiran universiti… itu hanyalah kerja sambilan anda selaku mahasiswa.
Satu ketika dahulu sewaktu undergrad, saya juga berkata kita seharusnya memperjuangkan hak mahasiswa … kebajikan mahasiswa. Tetapi kini saya tahu… saya salah. Pihak pentadbiran telah penuhi majoriti hak kita selaku mahasiswa…mungkin kita tidak menyedarinya, kurang maklumat atau emosi menggatasi kewarasan fikiran kita.

Dr Zakaria, pensyarah saya pernah mengatakan “Jangan terlalu meminta hak kita supaya dipenuhi, takut-takut, nanti kita lupa tanggungjawab yang harus kita laksanakan”. Antara hak dan tanggungjawab…tunaikanlah tanggungjawab anda dahulu. Barulah anda berhak untuk mengatakan soal hak anda yang telah diabaikan.
Saya menunggu kebangkitan anda selaku mahasiswa...seperti mana laungan 'student power' yang berjaya menggerunkan semua pihak sewaktu Rapat Umum Pilihan Raya Kampus Sidang Akademik 2008/2009.

Tahniah saya ucapkan. Tetapi ucapan tahniah ini tidak bermakna andai kita tidak mampu buktikan kemampuan kita. Jangan bimbang akan jumlah kita yang sedikit. Kerana Allah telah berfirman telah banyak golongan yang sedikit menggatasi golongan yang banyak. Takbir !!! Takbir !!! Takbir !!!

1 comments:

Za's said...

Assalamualaikum...
ana sangat2 bersetuju dengan artikel kali nie...betul, betul dan betul...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...