Monday, December 13, 2010

Syukur Di Saat Derita

Walaupun syukur merupakan tanda terima kasih seorang hamba kepada Rabb-Nya atas pemberian anugerah mahupun nikmat tetapi adalah tidak salah sama sekali andai kata syukur juga dizahirkan oleh kita sama ada dalam perbuatan, perkataan mahupun hati kita.

Pelik, jangal dan sebagainya andai kata syukur itu disandarkan kepada derita, sensara atau perkataan yang seangkatan dengannya. Tetapi jika kita singkat sejarah a`bid (ahli ibadah), ahli sufi, para sahabat nabi, tabit atau tabit tabiin, mereka di saat derita mahupun di saat Allah kurniakan nikmat, mereka tetap merasa syukur dengan setiap yang Allah kurniakan ke atas mereka.

Oleh itu, bersyukurlah walaupun pada saat itu kita dirundung kesedihan. Percayalah setiap kurnian Allah sama ada derita mahupun nikmat ia adalah yang terbaik untuk kita. Walaupun pada pemikiran manusia biasa seperti kita derita itu adalah musibah yang sudah tentu bukan untuk disyukuri tetapi adalah untuk disesali dan diratapi.

Sebagaimana firman Allah s.w.t;

Berkata pula seorang yang mempunyai ilmu pengetahuan dari Kitab Allah: "Aku akan membawakannya kepadamu dalam sekelip mata!" Setelah Nabi Sulaiman melihat singgahsana itu terletak di sisinya, berkatalah ia: "Ini ialah dari limpah kurnia Tuhanku, untuk mengujiku adakah aku bersyukur atau aku tidak mengenangkan nikmat pemberianNya. Dan (sebenarnya) sesiapa yang bersyukur maka faedah syukurnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya, lagi Maha Pemurah".

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...